Ştim toţi cum e. Te măriţi cu numele. Apoi te întreabă când e nunta şi dacă vin şi ei. Pomenesc de copii, de parcă nu ţi i-ai dori. Între toate astea, dau sfaturi. Aşa sunt oamenii şi sunt frumoşi, în felul lor. Aşa îţi arată ei că le pasă. Chiar dacă nu mereu definiţiile lor se pupă cu ale tale. Sunt femeie măritată, ştiu ce zic.

Nici nu am avut încă un an de la nuntă şi deja am auzit toate cele de mai jos.

Să fii femeie măritată e un status

Mie îmi place. Am emoţii atunci când îmi spun noul nume, tocmai pentru că încă parcă e mai degrabă al lui, decât al meu, e al lui şi al meu şi aşa a fost să fie, iar eu am şi onoarea să îl mai menţionez, din când în când. Am devenit doamnă, deşi mă îmbrac sport şi nu elegant, aşa cum o face mama şi o făceau toate femeile din copilăria mea. Surprinzător, sunt doamnă şi în faţa vânzătorilor pentru care până acum eram fetiţa sau, dacă mă machiam mult domnişorica.

Măritişul e un status mişto. În esenţă, viaţa în doi e la fel. Doar că mai condimentată, pentru că acum aveţi la activ un chef dus la următorul nivel de făcut chestii – pentru voi, casă şi viaţă. Iar aici mă refer la orice, inclusiv spălat vase şi îngrijit mobilă. Şi un chef deja dus în care v-aţi promis toate astea, într-un fel sau altul.

Să fii femeie măritată pare întotdeauna dificil din exterior. Dar toată situaţia asta e ca vârsta, te simţi de 12 pe dinăuntru, dar zâmbeşti ca de 32.

pitigoi langa apa

Sfaturile alea care nu mor niciodată

1. Să vă înţelegeţi

Ne înţelegem deja, d-aia ne-am luat. Poate că suntem din generaţia aia care au locuit împreună puţin înainte, ca să apucăm să ne trăim viaţa de tineri şi apoi am semnat tot ce era de semnat. Ne-am prins obiceiurile, orele când are fiecare chef să spele vase şi locurile în care ne aruncăm şosetele. 

Căsătoriţi fiind, deja ştim astea. Şi acum, cu copilăria de cuplu deja trăită, parcă trecem şi la nivelul următor. Ne facem planuri şi ne organizăm, ca întreg. Nu încercăm să ne mai impunem individual, nici să tirăm de la chestiile casei – uneori, că suntem şi noi oameni. Şi ne înţelegem, pentru că deja ştim cum face celălalt la ceartă.

„Să vă înţelegeţi, că asta rămâne când se duc celelalte”.

Avem planuri de iubire toată viaţa. Care celelalte? 

rate dormind pe apa

2. Să dormiţi dezbrăcaţi

Imaginaţi-vă o viitoare mireasă agitată, în căutarea unei rochii pentru cununie. Nu ştie ce vrea, cât costă sau dacă există. Ultimul magazin dintr-un loc mare, generos şi foarte aproape de închidere. Pe un umeraş stătea minunăţia care arăta okeiuţ acolo şi excepţional pe mine.

O vânzătoare generoasă mă încurajează să o probez, află de ce apoi lansează bomba. Somnul nud e soluţia oricărei probleme. Cu precizarea că asta duce şi la mulţi copii. Şi, dacă ajungi în momentul potrivit şi la locul potrivit, cu o reducere la rochia cu pricina şi o condiţiei,

„Îţi iei şi tu o orhidee de banii ăia, că şi-aşa dai mulţi pe civilă”.

Surprinzător, ea nu ştia că urma să primesc un dormitor de flori. Care, totuşi, nu ţin minte să fi conţinut o orhidee.

 

3. Să îi găteşti ca nimeni alta

Chiar dacă suntem în 2019, pretindem independenţă financiară şi învăţăm fără să vrem orice concept sau curent nou gastronomic, la final femeile sunt gospodine. Pentru că ei au muncă, iar noi trebuie să ne asigurăm că au chef de muncă a doua zi.

Însă, o soţie este întotdeauna o mamă în formare, ai cărei copii vor povesti – mari fiind – de cât de excepţională e mâncarea ei. Iar soţul o va prefera oricărui restaurant. Noroc că ai câţiva ani buni la dispoziţie să te pui la punct.

„Esenţa e să îi ţii stomacul plin şi…restul ştii tu”. 

Se rezolvă oricum, prin contract, vorba soţului.

pui de gaina

4. Să nu îi cauţi în agendă

Orice ar fi. Te poţi uita oriunde. În raftul cu lenjerie intimă, în buzunare (acolo trebuie, ca să nu îi speli banii la propriu), la felul cum se spală pe dinţi. Dar niciodată, orice ar fi, nu te uiţi în agendă.

Sfatul ăsta a venit, culmea, de la o tanti care părea să fi descoperit ceva şi să nu o fi deranjat. Probabil că nu era nici prima descoperire. Şi probabil că ţinea foarte mult să nu o deranjeze mai mult din ce urma să afle. La o adică, explica ea, esenţa e să rămână familia unită, nu să iasă scandaluri din orice. 

„Cum e mai bine, supărată şi săracă sau liniştită, plimbată şi cu plăcerile făcute?”

Dar nu ar fi mai bine iubită şi fericită? Zic şi eu.

pui de pisica

5. Să nu aveţi aşteptări

Cum să nu ai aşteptări de la un om pe care deja îl cunoşti oarecum şi simţi în ce direcţie se mai duc gândurile şi acţiunile lui? Bine, nu îţi iese întotdeauna, pentru că e un proces continuu. Dar măcar ştii ce i-ar conveni şi ce nu.

Ideea acelui sfat era să nu aştepţi să se rezolve ceva nici dacă ceri acea rezolvare. Interesant. Foarte. 

„Deloc. De niciun fel. Aşa e cel mai bine.”

Dar totuşi.

De final

E mişto să fii căsătorit. E mişto să primeşti sfaturi. Şi e mişto să te distrezi la nunţi, atunci când nu le organizezi tu – dar despre asta vom vorbi cu altă ocazie.

La o adică, există o balanţă în viaţă şi vine ea şi vremea ta, aia când o să dai tu sfaturi care o să rămână acolo, în memorie, ceva timp de atunci încolo.

Foto: Pixabay.

PS: Foto nu sunt cu titlu de prezentare.