Înainte să intrăm în subiect, trebuie să stabilim termenii discuţiei. Ce e logodna? Perioada dintr-un aoleu şi altul. De obicei durează puţin şi e mai de tranziţie. Te pregăteşti să nu te mai cheme ca pe tine. Se mai întâlnesc pe ici pe, colo în lume cazuri când logodna durează o veşnicie şi devine un scop în sine. Dar ele nu intră în discuţia de azi.
Ca logodnică, eşti între hăis şi cea. Lumea te întreabă şi mai cu spor când şi cum te măriţi, în ce zodie ai plănuit primul copil şi cât te-ai gândit să îl alăptezi. Iar tu ştii la fel de multe ca şi până atunci, adică mai nimic. Păsările zboară, ziua trece, iar tu te simţi la fel. Dar ţi-a crescut un pic de mândrie. Accepţi că nu mai ai titulatura de iubită şi nu o să o mai ai vreodată. Te şi jigneşte puţin ideea că ai fi gagica lu’ ăla. Eşti viitoare nevastă şi tre’ te porţi ca atare – în bucătărie gospodină, în societate doamnă, în pat… cum apuci.
Ce e logodna pentru tine?
Logodna e şi un soi de evaluare continuă a ta, ca om. Îţi dai seama că tu chiar voiai asta de la viaţă şi te încântă ideea să stai cu acelaşi om pe vecie, pentru că e mişto şi, atunci când nu vă asemănaţi, vă completaţi. Te uiţi la tine în oglindă, dar puţin altfel. Cu o privire d-aia de uite ce puţine riduri am, dar parcă şi-astea-s adorabile.
Începi să te uiţi prin garderobă. Ai cam multe haine sport şi parcă ţi-ar trebui şi unele mai elegante, de om serios. Când ai făcut 30 nu ai pus asta în practică, iar acum ar cam fi momentul. Dar şi treningul ăla parcă îl porţi aşa graţios.
Te apuci de nuntă. Trebuie să o iei de undeva şi, potrivit istoriei, nu ştii de unde, aşa că începi cu lista de invitaţi. Pe drum te prinzi că aia era calea bună. Continui, cauţi, vorbeşti, tragi cu urchea pe la alţii şi, până la urmă, iese ceva.
Era să uit cel mai important detaliu: ai o jucărie nouă. Inelul ăla, atunci când stă cum şi unde trebuie, devine măsurătoarea ta, activitatea de relaxare, responsabilitatea în procesul de spălare a vaselor şi accesoriul care merge chiar şi cu pijamale. În scoţi, pui la loc, învârţi, mai învârţi o dată şi tot aşa. Devine o întreagă tehnică de relaxare.
Ce e logodna pentru relaţia ta
Oricum ai da-o, logodna te schimbă puţin. Ai de hrănit două guri sau, dacă te uiţi din avion, aşa pare. În plus, reprezinţi. Nu poţi să mergi la serviciu după cinci ore de concert rap, pentru că ai o imagine şi se presupune că la un moment dat o să procreezi. Aşa că îţi iei mai multe zile libere, pe motive mai puţin importante (cu tot respectul pentru concerte). Bine, îţi cam şi place asta.
Te responsabilizezi
Dacă înainte susţineai sus şi tare, până răguşeai, că tu poţi să trăieşti o săptămână fără să spargi 10 lei (ţigările nu se pun), acum nu prea mai poţi să faci asta. Frunza de baby spinach nu poate să mai ţină loc de cină. Şi nici apa de la robinet parcă nu mai e aşa de încredere. Aşa că îţi dai seama că poţi să cheltuieşti săptămânal sume fabuloase la magazinul din colţ, pe chestii care îţi trebuiau şi nu aveai cum să le mai tai de pe listă.
Te plictiseşti în singurătate
E mişto şi asta. Când pleacă bărbatul la studio, am cel mai mare spor la scris. Unul, două, zece. Curg textele ca banii la guvern. Totul e frumos, dar să nu dureze. Iar dacă eşti singură în casă şi celălalt doarme, parcă nici relaxarea nu mai e ce a fost. O noapte întreagă devine dramă, indiferent de cât ai fi locuit singură înainte şi cât de calmă ai fost, la momentul respectiv. Casa asta conjugală a venit cu bodyguard şi aşa trebuie să rămână. Paza nu mai e responsabilitatea ta.
Faci alegeri (aproape) sănătoase
Nu-ţi mai plac supa la plic şi mâncărurile care se gătesc din prafuri. De fapt, începe să îţi fie jenă să recunoşti că ţi-au plăcut vreodată. Brusc, piaţa e tentantă, indiferent de cât de departe ar fi. Dar, pentru că nu e non-stop, sfârşeşti de multe ori cu ingrediente pentru ciorba aia delicioasă tot de la magazinul din colţ. Unde, bineînţeles, vânzătoarea te cunoaşte bine şi schimbaţi sfaturi şi reţete.
Cumperi chestii de decor
Inclusiv reviste. Tu n-o citeşti, dar se vede frumos acolo. Şi vreun nu-ştiu-ce se potriveşte cu alt nu-ştiu-ce din conceptul pe care l-aţi dezvoltat voi, aşa că merită. Nu prea mai faci improvizaţii, decât dacă n-ai de ales şi baţi carnea de şniţel cu sticla. Dar şi asta se rezolvă în ziua următoare.
Ai o rutină pe care o iubeşti
Viaţa de cuplu se împarte între spontaneitate şi aventură şi, după fileu, ritualuri bătute în cuie la minut, pe care nimeni vreodată nu are dreptul să le încalce. Inclusiv cafeaua de weekend, care durează două ore. De dimineaţă se întâmplă ceva care trebuie să fie acolo pentru ca tu să începi ziua. Seara se încheie altcumva, ca să te odihneşti bine şi să adormi repede. Şi tot aşa.
Ce e logodna, de fapt
La final, după ce afli ce e logodna, descoperi că eşti cam la fel. Ai mai prins din zbor cu ce se mănâncă viaţa. Ţi-ai prioritizat timpul şi activităţile. Ştii ce e bine să faci şi ce nu.
Aşa că laşi viaţa să meargă, dar îţi ţii volanul aproape, în caz că nu îţi convine direcţia. Dacă apare ceva, ajustezi pe drum. Dar e cineva acolo să îţi pună centura.
Model
Chestia de dupa logodna ma sperie pe mine, nunta, panica mare :)))