În muzică, pentru mine, nu e loc de orgolii (Stelică)

L-am auzit acum ceva timp, atunci când cânta rap cu tobe live. L-am reţinut. A colaborat cu Sişu şi alţii. Apoi, a crescut şi mai mult. Rămăsese doar o chestiune de timp până când să îi iau interviu lui Stelică.

Şi chiar s-a întâmplat. Mai jos e tot ce a spus după ce l-am întrebat despre muzică, inspiraţie, mesaje, lume şi viaţă.

Monica scrie: Ai lansat, recent, o piesă personală, pentru fosta ta iubită. Ai primit vreun răspuns de la ea până acum?

Stelică: Da am primit. Un semn, nu un răspuns și am trecut pe lângă, am zâmbit.

Vei continua să cânți piese proprii, noi la X Factor?

Dacă voi merge mai departe, voi avea doar piese proprii. Mi se pare cel mai complet mod de a te demonstra, deși eu nu am nimic de demonstrat nimănui…

Vorbesc despre o practică completă, nu că ceilalți nu ar avea potențial. Chiar şi cu toate resursele la indemână, poți să nu reprezinți nimic.

Ești deja cunoscut. De ce ai ales să participi la concurs?

Sunt cunoscut de o minoritate, am adunat câțiva semeni care să rezoneze cu ce am eu de zis. Expunerea concursului m-a adus mai aproape de mase. Vreau să mă bag, de fapt, m-am băgat, de fapt, mă băgam oricum. Pentru că m-am cam plictisit să aud cu se instrumentează p-aici.

Piesele tale sunt rap, dar totuși diferite. Cum îți alegi cuvintele, instrumentalele?

Piesele mele sunt rap, sunt hip-hop, sunt jazz, sunt rock, sunt trap, sunt electro, sunt experimentale, sunt în multe feluri… Sunt ale mele. Când ceva se naște din tine nu mai seamănă cu nimic. Unii încă așteaptă să scoată hitul, după 20 de ani.

Ești un artist despre care se găsesc puține informații. Spune-mi mai multe despre tine.

Sunt un om din underground, dar undergroundul adaptat… Faptul că sunt puține informaţii mai înseamnă și că n-am făcut valuri.

Contemplu și Vara lui Malone sunt printre cele mai vizualizate piese ale tale. Ce înseamnă cele două pentru tine?

Am respectat niște pași…

Contemplu este prima piesă cu primul clip. Eu așa lucrez: sunet plus imagini. Reprezint tot ce zic prin orice mijloace. Contemplu e prima, e copilul meu…E cea mai tare de atunci! O să mai vorbesc despre Contemplu când se vor prinde oamenii de conținutul ei. Nu-i doar o piesă. Cine știe să o traducă are sigur un reality check.

Vara lui Malone: …o, da!. I-am dedicat cocalarului o piesă. Eu sunt de la mare, observ totul. Nu mai e de zece ani ce îmi doresc eu, nu că ar conta, dar de alți 10 ani nici ce trebuie. Zic asta pentru că e pustiu în cursul săptămânii, iar în weekend o ciobăneală pe care o numim modernist ‘distracție‘. Sunt şi locuri unde te poți simți bine…Vara lui Malone e semnalul cum că-i știu, le văd mendrele. Şi mulți dintre ei ajung în fața mea. So, they have to behave, or act.

Ce trebuie să aibă un rapper ca să colaboreze cu tine?

Suflet. Îi miros de la o poștă. Nu mai zic că am bătut și eu la ușile altora, acum doi ani, când m-am apucat de muzică. Şi mi-au dat o viteză de excepție. Am luat la șuturi în cur ca să devin puțin arogant azi…

În muzică, pentru mine, nu e loc de orgolii. Dar, m-au rănit unii și, dacă-mi vede cineva canalul de YouTube, știe că nu e caterincă (râde). Nu fac nimic doar ca să fie făcut, la fel și pe video. Atunci când fac un scenariu, mă dedic și totul e mega calculat. Nu mă plac mulți rapperi, oricum, și asta din cauza potențialului. Ăsta e filmul aici, dar nu-i problemă, eu le rezolv pe toate… Fac eu…

Tot ce mi-am dorit e să fiu lăsat să spun adevărul. Ai reușit, până acum, să faci asta?

Am spus doar adevărul. Cred că e o perioadă în care lumea rezonează cu asta din cauza presiunilor, minciunilor din jur. Minciuna este frumoasă și ea, dacă este recunoscută și acceptată. Doar adevărul îl spun… Şi am găsit adevărul.

Cât de personală e muzica ta, în general?

Muzica mea este personală, se naște la mine în sufragerie. Sunetele îmbracă textul și invers, apoi imaginea, care este și asta personală pe video e totul din capul meu raportat strâns la realitate și mediul în care respir…Este foarte personală :)))

Credința este un ghid moral care te ține pe o linie

Cum se împacă un rapper cu credința?

Credința este la locul ei și vorbesc doar întrebat în privat despre asta. Mulți oameni nu știu să citească înclinarea către credință și atunci ea poate reprezenta o instigare sau o direcție.

Credința este un ghid moral care te ține pe o linie. Unii o au, alţii nu, unii o au și o pierd din cauza distragerilor (zâmbeşte). E sensibilă zona.

Cine/ce te inspiră să faci o piesă?

Inspirația vine din acțiunile mele, din interacțiunile cu oamenii…din oameni. Raportez totul la oameni. Eu am zis tot timpul că fac muzică pentru mine și numai pentru mine.

Unii mă întreabă de ce nu cânt în sufragerie. Păi, e simplu, că mă exprim artistic într-un spațiu personal cum e contul de YouTube. Dacă ai trecut pe-acolo și ai rezonat, welcome! Dacă nu, move on, pentru că nu caut validări.

Eu nu sunt dezamăgirea nimănui, deranjul nimănui. Eu exist și îmi fac filmul.O să înceapă să dea din plisc o grămadă de ‘barometre de opinie. Eu sunt aici, exist, răspund. Mai ales faptul că le răspund tuturor e minunat (râde).

Foto: Cat Music.