Circul este o artă şi trebuie tratat ca atare (Denisa Cristea)

Denisa Cristea este artista de circ pe care mi-am dorit să o întreb multe, de prima oară când am văzut-o. Aş fi întrebat orice, oricum. Pentru că circul este o poveste în care încap doar zâmbete şi bucurii. Denisa mi-a arătat că, de cele mai multe ori, chiar aşa este.

Şi mi-a răspuns la întrebările-astea de copil mare.

Cine este Denisa Cristea şi ce te defineşte?

Sunt o artistă de circ pasionată de ceea ce face. O persoană care adoră să fie în lumina reflectoarelor şi care a muncit mult pentru a ajunge aici.

Sunt comunicativă şi prietenoasă, îmi place să fiu înconjurată de oameni frumoși şi să călătoresc mult. Mai am o pasiune, aceea este make-up-ul. Într-o bună zi, aş putea profesa în acest domeniu.

Denisa Cristea a lucrat în 13 ţări şi numărătoarea continuă

Când şi cum a început povestea ta, ca artist de circ?

Pot spune ca m-am născut în circ,  părinţii mei fiind acrobați, la fel ca şi bunicii. Am crescut în lumea circului şi m-a fascinat de mic copil. Întotdeauna mi-am dorit să fiu artistă. Când eram mică, îmbrăcam costumele mamei şi mă vedeam deja o mică acrobată.

De mică am călătorit cu părinţii în toate turneele lor. La vârsta de cinci ani eram cu părinţii într-un turneu în Siria şi atunci am şi debutat, ca acrobată, cu un număr comic numit Păpuşa, împreună cu tatăl meu. Apoi, am început să repet şi să lucrez la numărul de Hulla Hop.

Denisa Cristea Mica

Ai lucrat pentru circuri din Elveţia, România, Ucraina, Olanda, Portugalia, Germania, Franţa, Marea Britanie, Belgia, Italia, Bahrain, Kuweit şi Siria.

Cum te-au schimbat turneele internaţionale?

Într-adevăr, am călătorit în multe ţări şi am vizitat multe locuri. Cred că asta este şi frumuseţea acestei meserii. Călătoreşti mult, cunoşti oameni, faci schimb de experienţă şi încânți publicul care te urmăreşte.

Nu pot spune că m-a schimbat, ci m-a maturizat mult prea repede.

„Risc în fiecare zi”

Cum e viaţa unui artist de circ din zilele noastre?

Hmm… Este destul de grea. Spectatorii văd şi ştiu doar ce se întâmplă pe scenă. Însă, nimeni nu ştie ce este în spatele scenei.

Multe ore de repetiții, stat în rulote (ceea ce mie îmi place, chiar daca uneori îmi este dor de casă), terenuri cu noroaie, zile ploioase, frig, vânt. Avem destul de multe de îndurat pentru că, practic, suntem mereu pe drumuri. În fiecare săptămână, în alt oraş. Dar atunci când urci pe scenă şi lumea te apreciază, uiţi de toate.

Câtă muncă e în spatele unui număr reuşit?

Destul de multă, dar şi pasiune. Dacă nu îţi place ceea ce faci, nu ai cum să reuseşti.

De exemplu, pentru numărul aerian de chingi pe care îl lucrez cu iubitul meu, am repetat timp de doi ani. El, nefiind din lumea circului, a avut mult de muncă pentru a-l realiza. Şi eu la fel, pentru că si pentru mine era ceva nou. Înainte de acest număr, lucrasem cu tatăl meu.

De câte ori ai riscat pentru un număr?

Lucrând la înălțime, risc în fiecare zi.

Când ai avut emoţii în faţa publicului?

Emoţii am de fiecare dată când intru pe scenă. Însă, cele mai mari emoţii le am la premiere sau atunci când am fost la emisiunile televizate. Mai ales când am participat la Românii au talent.

Denisa pe scena

Ce îţi doreşti de la cariera de artist de circ?

Să evoluăm în ceea ce facem, prin multă muncă şi să încântăm oamenii care ne privesc.

Care e cel mai frumos moment al unei zile de lucru?

Cel mai frumos moment… Seara, când se termină spectacolele… Nu, glumesc!

Cel mai frumos este atunci când sala e plină la spectacole şi lumea te aplaudă.

„Se fac destul de multe sacrificii”

Pari întotdeauna zâmbitoare şi fericită. A trebuit să faci sacrificii pentru viaţa ta de acum?

În general da, sunt o persoană zâmbitoare, chiar daca atunci când am o problemă, nu o pot ascunde şi, câteodată, sunt uşor de citit.

Se fac destul de multe sacrificii în această meserie. În primul rând, cel mai mare sacrificiu este că stăm departe de ţară şi ne este dor de casă.

Ce ţi-a arătat viaţa de circar despre oameni?

Am învăţat că oamenii sunt ca o carte. Trebuie să îi citeşti ca să îi descoperi. Unii se lasă citiţi, alţii nu. Unii au un suflet bun, alții nu.

Ai lucrat, ca acrobat, la Xtra Night Show, apoi în filmul The Bear, ai participat la Românii au talent. Care e cea mai mare împlinire de până acum?

Daca te referi la carieră, probabil că emisiunea Românii au talent şi cele două festivaluri de circ la care am participat în Franţa. La unul am ieşit pe primul loc şi la celalalt locul al doilea.

Duo Insanity

Se pot înţelege circul şi viaţa de familie?

Da, normal. Sunt împreună cu iubitul meu de 11 ani.

El a ales această meserie de când este cu mine. Având aceeaşi meserie, suntem non-stop împreună ceea ce, știu, poate părea sufocant, dar chiar nu este.

Cum este să lucrezi cu iubitul tău?

Este tare frumos să avem aceeaşi pasiune şi să lucrăm împreună. Eu nu aş vedea altfel lucrurile şi nici nu mi le-aş dori altfel.

Este superb că amândoi facem ceea ce ne place şi, mai ales, că împărţim aceleași experienţe. În această meserie, atunci când ai un partener, trebuie să fie cineva în care ai mare incredere.

„Aş dori să nu se mai asocieze cuvântul circ cu bâlci, scandaluri

Ce ai schimba la percepţia oamenilor despre circari?

Aş dori să nu se mai asocieze cuvtul circ cu bâlci, scandaluri. Urăsc când oamenii fac asta. Şi se întâmplă destul de des. Circul este o artă şi trebuie tratat ca atare.

Mi-aş dori ca oamenii să vina în număr cât mai mare la spectacolele de circ şi să înţeleagă cât efort depunem pentru a crea un asemenea show şi, bineînțeles, să aprecieze.

Denisa in timpul liber

Ce viitor are lumea circului?

Nu pot spune eu ce viitor are circul. Ce pot spune este că circul nu mai este ce a fost acum 20 de ani şi nici peste 20 de ani nu o să fie ce este astăzi.

Cum se vede România prin ochii tăi?

Casă, dulce casă! România este o ţară frumoasă. Lucrând în România cu ceva ani în urmă, pot spune că am vazut-o aproape pe toată.

Însă, este păcat că cei care o conduc îşi bat joc de ea şi nu fac nimic pentru dezvoltarea ei.