Suntem mulţi care scriem. În total, vreo 95.000, din care circa 8.300 activi, care fac să apară cam 107.000 texte pe lună. Atunci când sunt atât de mulţi, trebuie să existe şi un eveniment care îi scoate din casă, îi adună în acelaşi loc şi îi mai îndrumă în direcţia în care se scrie. Unul dintre ele este şi Webstock – evenimentul care, în urmă cu câteva zile, a adunat bloggeri, vloggeri, scriitori şi amatori de Instagram, în sălile de la Marriott, parcă prea mici pentru aşa multe întrebări şi răspunsuri.

Am mai fost la Webstock în urmă cu trei ani. A fost motivaţional şi tocmai bun pentru stat de vise. Mă citiţi aici, deci s-au cam împlinit. Anul ăsta, era momentul pentru o listă nouă.

La Webstock fiecare se reprezintă. Te trezeşti devreme şi te pregăteşti să te întâlneşti cu toată crema scriitoricească. Ajungi acolo şi observi că toată crema aia e suficient de mare cât să vii dragon şi să pleci furnică. Pe măsură ce trece timpul, îţi dai seama că toţi sunteţi nişte dragoni mai mici, fiecare în ograda lui şi că aveţi ocazia să vă arate cineva cum să creşteţi.

Ce se întâmplă la un eveniment pentru bloggeri

Vin experţi. Cu cifre, statisitici şi exemple. Poveşti de succes. Exprimări care parcă au venit să susţină toate citatele alea despre succes pe care le distribuim, în speranţa că, la un moment dat, ne vom regăsi în ele.

Toţi stăm cuminţi în scaune şi luăm notiţe. Facem planuri, strategii şi lăsăm să ne vină idei. Uneori, apar şi subiecte. Dar, cel mai important e că vin informaţiile care ajută ca ideile alea ale noastre să fie undeva unde voi chiar le găsiţi pe net. Experţii zic ce ştiu, reprezentanţii ăia mari din domeniu ce vor, iar restul rămâne să deducă ce aşteaptă.

Webstock părea să fie genul ăla de conferinţă unde vii, asculţi, ocazional te mai ia şi somnul, apoi pleci cu sute de rânduri de chestii de pus în aplicare. Ediţia din 2017, ca fiecare de dinaintea ei, a fost unică.

Ce se mai spune la un eveniment ca Webstock

Cifre, statistici, studii, descoperiri. Ați înțeles voi. Pe lângă ele, mai scapă uneori și niște mărturisiri care îți aduc aminte că tot virtualul ăsta e o lume în sine, cu bune, rele și, bineînțeles, emoții. Să le citim.

Lucian Mîndruță:

Oamenii ăștia care au succes pe rețelele de socializare sunt niște oameni singuri, nesiguri, îngroziți că felul lor de a vedea lucrurile e unul învechit.

Alin Preda, MApN:

Vezi că ți-a scăpat un diez la tastatură. Cam de aici a pornit povestea noastră cu rețelele sociale.

Marius Manole, actor:

Am trăit într-o perioadă în care copiilor nu li se spunea Te iubesc, pentru că deveneau altintați. Așa că eram alintați în somn, ceea ce nu ajuta prea mult. Așa că eram puțin handicapat sentimental. Și m-am apucat de meseria asta.

Deci, de ce se fac evenimente pentru bloggeri?

Chiar, de ce se adună câteva sute de oameni cu acelaşi factor comun într-un singur loc? Hai să vedem.

prezentare webstock

Pentru că trebuie să fie cineva care să le spună că nu sunt perfecţi, iar ca să îşi vadă visul cu ochii şi citatele pe net trebuie să muncească. Că nici talentul ăla nu stă să aştepte.

bromania la webstock

Apoi, pentru că apar şi alţii imperfecţi, care arată că e greu, dar nu imposibil. Din nou, mai trebuie şi muncă.

bloger session la webstock

După, îşi dau seama că e nevoie să studieze, să se supună regulilor, să facă fel de fel de calcule matematice pentru ca, la un moment dat, să le dea o sumă în care, poate, să se încadreze şi arta.

andrei selaru la webstock

Se mai uită în jur şi văd că uneori nu contează vârsta, domeniul sau alte detalii d-astea tehnice. Ci să ai o pasiune, să înveţi cât poţi despre ea şi, apoi, să faci. Că aşa mai revine şi speranţa în umanitate.

mapn la webstock

Dar, nu în ultimul rând, pentru că trebuie să fie oameni. Nu-s dragoni care scuipă foc, şi nici furnici pe care să nu le observe nimeni. Ci, dacă pun suflet şi minte, pot să facă ceva frumos.

După Webstock: Ce iese din asta

De acolo se pleacă în grup sau separat. Oricum ar fi, în suflet apare o nouă speranţă, iar în minte un val de idei, planuri, gânduri, strategii. Şi o altă doză de speranţă.

Continuarea – în timp.