Deschid azi o extrem de scurtă serie de citate, strânse de-a lungul mai multor interviuri. Începuturile trebuie să fie întotdeauna spectaculoase ori măcar deştepte. Aşa că cele de azi sunt sau vin de la personalităţi din zone culturale.

„Îmi plac filmele de la televizor, dar cele pe care le văd cu românii noştri, să mă ierte luminăţia vieţii cinematografice, sunt de c***. Asta e părerea mea. Filmele noastre de acum nu spun nimic, sunt de c****. Filme de c****, cu actori ca lumea. Filmul nu este făcut de actor, ci de regizor. Şi legi c****ul de cine l-a făcut” (Sebastian Papaiani).

„Viitorul e destul de trist, pentru că nu generaţia contează, ci strategiile pentru sport, pentru o investiţie pe termen mediu sau lung. Aşa, doar bazându-ne pe lucruri improvizate, cred că şi la următoarele Jocuri Olimpice vom avea emoţii şi tot la fel vom trăi, cu speranţa la surprize şi la oameni care aduc medalii fără prea mari investiţii” (Ivan Patzaichin).

„Am laptopul meu, care stă bine mersi în dulapul lui şi prefer să îmi cumpăr cărţi şi să citesc. Corespondenţa mi-o rezolvă Victor” (Mariana Mihuţ).

„Am mâncat aici nişte feluri de mâncare de care nu auzisem înainte, nu le ştiu numele. Dar mâncarea este delicioasă şi nu e pentru cei care vor să slăbească” (Jacqueline Bisset).

„Trebuie să inventăm lucruri noi prin care să atragem tinerii. Ne putem spăla pe mâini şi spune «Nu mai vine lumea la bibliotecă», dar putem şi să încercăm să facem ceva ca să atragem lumea” (Mireille Radoi, BCU).

„Eu din lumea aceea vin, acolo m-am născut. Am crescut într-un sistem educaţional mărginit de hotarele satului. Acolo lucrurile au o rânduială, lumea ştie ce are de făcut. Ei ştiu de ce sunt pe lumea asta, ştiu ce priorităţi au. Cu alte cuvinte, alături de ei poți să te formezi. E important să ai rădăcini” (Grigore Lese).

„La un moment dat, fiecare om are nevoie să i se spună că face anumite lucruri bine” (Adriana Trandafir).

„Mi-e ciudă când un artist renunţă să mai experimenteze, să se descopere, să se reinventeze. Tendinţa pe piaţa noastră este de plafonare, după ce ai avut succes cu o piesă sau două, şi asta dăunează în timp. Şi mă deranjează şi simt lipsa unei critici muzicale pertinente, cu argumente şi cu viziune” (Cornel Ilie, Vunk).

„Cazul bestsellerurilor este unul aparte: divertismentul pe care îl oferă, cum spunea César Aria, un scriitor pe care îl admir mult: există cărţi pentru oamenii cărora nu le place să citească” (Juan Pablo Villalobos).

„Prefer să vorbesc cu un barcagiu din Delta Dunării sau cu o bătrână de la colţul blocului decât să bat câmpii, filosofând despre nimic. Viaţa este scurtă şi am ajuns la concluzia că nu mă ajută cu nimic să-mi pierd timpul cu lucruri inutile” (Cristi iacob).

Foto: Pixabay