Tot ce veţi citi mai jos ar fi trebuit să fie şase întrebări, împărţite ca introduceri pentru viitoarele interviuri cu Dinte şi PISTOL. Dar Secţiunea Sălăjan înseamnă atmosferă. Aşa că am vorbit liber cu amândoi, în ceea ce eu am numit fie pre-interviu, fie discuţie de atmosferă.

Dinte: Bună seara, doamnelor şi domnilor.

PISTOL: Suntem devreme în noapte. Bună ziua, doamne.

Dinte: O să citiţi un interviu Secţiunea Sălăjan, adică azi Dinte şi PISTOL, împreună şi separat.

PISTOL: Dinte a intrat şi pe Instagram. A venit singur aici, nu l-a convins nimeni.

Dinte: Se scrie şi râsul? (râde) Am găsit şi eu Instagramul, după atâta timp.

PISTOL: Zi cum îţi e pagina, ca să pună în interviu.

Dinte: Pagina mea de Instagram e Dinte_ss3.

PISTOL: Şi dreapta sus, ca să ştim despre ce vorbim.

Dinte: Când mai faceţi semnul cu Secţiunea Sălăjan, dreapta sus.

PISTOL: Care e motto-ul Secţiunii Sălăjan? Dreapta sus!

Din fericire, am reuşit să vin şi eu pe acasă puţin, iar Dinte va reuşi să răspundă la câteva întrebări, în continuare.

„Am învăţat împreună să dăm cu piciorul în minge”

Monica scrie: Pentru că sunteţi amândoi aici, vreau să ştiu cum a început prietenia Dinte – PISTOL.

PISTOL: Aoleu.

Dinte: Având în vedere că suntem vecini, stăm bloc lângă bloc, ne ştim de când eram copii.

PISTOL: Am învăţat împreună să dăm cu piciorul în minge. Cam de atunci. Jucam folbal pe vremea aia.
Se mai băteau blocurile noastre între ele, dar suntem prieteni de foarte multă vreme şi nu ne-am certat niciodată.

Dinte: Asta voiam să zic şi eu.

PISTOL: Da. Beau pentru asta (PISTOL ridică paharul şi bea – nota intervievatului, nu a mea).

Dinte: Dinte ridică şi el paharul şi bea pentru voi. Nu ne vedeţi, dar nu contează. Ne citiţi (râde).

PISTOL: Folosiţi-vă imaginaţia.

Dinte: Ca să revenim, colaborarea dintre noi a apărut foarte târziu, cam prin 2008. Eu am avut altă trupă, 2 Jucători, apoi am avut Esenţial cu Gigis. Apoi, am început să facem piese. Prima a fost Exact.

PISTOL: De atunci am devenit nedezprietenibili (râde).

Cum e prietenia voastră în 2018?

PISTOL: E frumoasă. Nu cred că putem să mai zicem că e o simplă prietenie. E o mică familie. Dacă Dinte intră pe uşă şi am ceva despre care nu vreau să ştie lumea nimic, să zicem că o valiză cu bani, nu o feresc din instinct atunci când în văd.

Dinte: Suntem fraţi. Nici eu nu mă feresc de PISTOL. Avem foarte mare încredere unul în celălalt.

Cum e Secţiunea Sălăjan în 2018?

PISTOL: Să începem cu trecutul. În ziua în care s-a lansat piesa Exact, nu exista trupa. Am decis să facem proiectul la o săptămână după piesă. Eu voiam să fac altfel de muzică, Robert DRG la fel, iar Dinte avea şi el colaborările lui. Atunci am stabilit să facem un proiect doar al nostru. În paralel, face fiecare ce crede că e potrivit.

Dinte: Prima versiune de nume a fost Brigada Sălăjan, dar nu ne exprima suficient.

PISTOL: Numele a fost ales de fratele meu mai mic, Lutzu, care dansează pe la Pro TV. El a venit cu ideea de Secţiune, pentru că suntem noi separaţi de toţi. Proiectul s-a dezvoltat într-o relaţie de prietenie, ca şi cum eram nişte copii mici care abia se cunoşteau. Am fost foarte uniţi pentru o mare perioadă, până când fiecare a trebuit să meargă în direcţii diferite. Şi în momentul de faţă suntem într-o relaţie de prietenie.

Dinte: Secţiunea durează deja de şase ani.

Deci, Secţiunea Sălăjan există în momentul de faţă

PISTOL: Da. E un proiect. Nici noi nu am explicat acest aspect, atunci când a apărut. În paralel, fiecare lansează la materiale. E un proiect în care nu doar noi trei am fost implicaţi de la bun început şi nu doar trei vom fi implicaţi, oricând se va lansa un material.

Secţiunea e o idee născută aici, în cartier, ca să reprezinte ce e în cartier. Dacă, de exemplu, proiectul meu vrea să vorbească despre ce s-a întâmplat în Timişoara alalteieri, o fac eu. Dar Secţiunea reprezintă cartierul de aici, care priveşte lumea de afară.

Dinte: Da, îţi dai seama, Secţiunea e gândită ca un proiect, nu vrea să rămână doar o trupă. Dar putem să facem şi separat, albumul meu şi ce mai facem.

Aţi lansat piese cu subiecte diferite. Ce promovează Secţiunea Sălăjan?

PISTOL: Secţiunea vrea să promoveze curajul de a spune ceea ce simţi, fără a te lăsa influenţat de ceilalţi. Inclusiv de prietenii tăi. Să ai propria voce, să ai şi tu aportul tău la o decizie luată. Nu ca atunci când toată lumea vine cu aceeaşi idee şi nimeni nu se contrazice puţin.

Noi suntem trei persoane care au trei tipuri diferite de a scrie, de a interpreta, de a petrece, de a lua în braţe, orice. Am vrut să arătăm că, unind acea diferenţă, se poate ajunge la o voce.

Dinte: Noi, oricum, suntem naturali. Eu nu pot să cânt despre ceva ce nu am, ci despre ce se întâmplă în apropierea mea. Aşa gândim toţi.

Ce urmează pentru Secţiunea Sălăjan?

PISTOL: Secţiunea Sălăjan o să mai producă materiale, dar în funcţie de perioada care se va potrivi ideilor noastre. Piesele nu se lucrează în mod constant, ci atunci când cineva simte ceva şi le transmite celorlalţi.

Dinte: Lucrăm, în principal, în funcţie de mesaj, nu ca să apară încă o piesă.

PISTOL: Noi facem proiecte în continuare, suntem legaţi de muzică. Poate că nu suntem la fel de devotaţi precum eram acum câţiva ani, dar Secţiunea face muzică. Robert DRG tot scoate piese, Dinte tot lucrează, eu mă tot gândesc. Fiecare face ceva.

Sectiunea Salajan

Ce vă emoţionează pe voi acum?

PISTOL: Dinte e mai emotiv.

Dinte: Nu prea sunt eu cu emoţiile.

Dar ce vă bucură?

PISTOL: Pe mine mă bucură cel mai mult momentul în care sunt pe scenă, cânt o strofă, iar publicul îmi dă dublajele. Asta mă emoţionează. În acelaşi timp, sunt atent să nu fiu peste public şi să îl las să facă parte din ce se întâmplă acolo. Sau atunci când nu ai destul aer şi publicul te împinge mai departe, îţi continuă versurile.

Dinte: Sunt de acord cu PISTOL. Dar pe mine mă bucură că încă se face muzică, aici mă refer la rap. Dar, deşi sunt mulţi puştani care vor să cânte, nu au mesaje, nu au o esenţă. Ei încearcă, primesc mesaje mereu de la oameni care vor să cânte. Se vrea, asta e important. Se mai poate lucra la mesaje. Dar, în general, mă bucur că încă se face muzică.