Rețetă de sezon

Ingrediente:

–  1 bucată tută și trecută, de obicei brunetă și slabă, care probabil vrea să fie figurant într-o emisiune

– 1 bucată soacră, manevrabilă prin telecomandă. Țipă mult, nu înțelegi ce zice și se oprește când schimbi canalul. Dacă revii, începe iar.

– ginerele e la alegere: hoț, mincinos, afemeiat, amanetist, oricum dar să nu mai lucreze de câteva luni.

Se mai adaugă un prezentator agitat, vădit diferit față de alte emisiuni. Textul preferat:€ ”spune, băiatule, adevărul familiei tale”. Un om mai Gică Contra ar putea să îl întrebe: ”care adevăr, că am mai multe?”. Cursurile de jurnalism sau actorie nu sunt necesare.

Se amestecă cu condimente, se adaugă senzaționalism, se extrage, ca spumă de pe ciorbă, orice urmă de inteligență și se stropește, evident, cu ficțiune peste. Bodyguarzii nu intră în rețetă, pentru că sunt scumpi. Se amestecă bine de tot și iese… Oooooo Tv! Pe mâna soacrei.

Acum, că v-am lămurit cum e cu detaliile succesului, să prezentăm și câte puțin din rezultat. Cuplul trebuie neapărat să locuiască cu soacra într-o vilă. Socrul, ăla bătrânul €și înţeleptul ™nu e nevoie să vorbească, dar dacă o face, să nu zică cu mai mult de trei cuvinte decât nora fraieră. În general, subiectele se învârt în jurul banilor și femeilor, adică alcool, jocuri de noroc, furturi, vrăji, amante borțoase. Zonele acțiunii: rezidențiale întotdeauna – Chiajna, Voluntari etc. Ginerele se bate, mârâie, rage, dar niciodată nu tre’€ să își ceară scuze. A, nu trebuie neapărat să știe cu cine să se bată, dar ar fi preferabil să nimerească pe cineva măcar o dată. P-asta cu scuzele o face după, când se duce spășit și liniștit să îi dea Cristian Andrei sfaturi.

Nu prea poposesc eu pe Otv, dar nu am cum să nu mă opresc din zapat când văd un titlu precum „Urmează fata care face sex cu șosete albe în picioare”. Nu am rezistat până să văd mărețul reportaj, dar recunosc, mă așteptăm să aibă rinoceri, fripturi sau eventual saci în picioare, nu șosete. Ei, asta-i culmea.

Totuși, era ceva ciudat la emisiunea asta. Am așteptat juma’€ de oră să tacă soacra, că să văd ce față are ăla când află ce făcuse. Că până atunci nu i se zicea. Și săraca noră nici măcar reacție nu prea putea să aibă. Ce? O vrea să ia ea deciziile în căsnicia ei? Da’™ a bătrână ce-are? Că doar n-o glumi reclama aia veche de pe vremea Connex-ului, „ce-i al meu e și al tău”. Adusăşi barbatu’ în casă? Aia e, acu’€respectă regulile mele, doar nu p-ale lu’ nevastă-ta.

M-am tot abținut să mai comentez ceva, dar cedez. Nenea Cristian Andrei avea ceva frumos când era la radio. O voce așa blândă și suavă încât adormeai pe povestea lui și după, te ofticai că n-ai prins sfârșitul sfatului în legătură cu relațiile sentimentale. Apoi, s-a mutat pe Antenă și a început să despice în paişpe’ situații ale țiganilor. Mă rog, alea măcar erau reale. Dar aici? Ce caută? Scrie mare și lat pe tot ecranul că ce urmează e ficțiune, asta dacă trecem cu vederea stereotipul și bancurile cu soacrele crizate, fiicele fraiere, soţu’ ținut sub papuc, iar ginerele destrăbălat. E, în fine. Să nu ne mai luăm de ce ne-ar putea insultă neuronii. Omu’ face și el bani din ce poate.

PS: Nu am omis intenționat cazuri în care protagonistele să fie soțiile, și nu soții. Pur și simplu, nu am avut răbdare să ajung până acolo.

Foto: FreeRangeStock