Avem o nouă problemă naţională

Cheloo ar fi jignit un gay. Sau, cum ar zice asociaţia pro-gay care l-a atacat pe rapper: „a făcut declaraţii homofobe„. Despre ce este vorba, mai exact? Cheloo a zis următoarele:

“Ai cântat, eu dispreţuiesc tot ceea ce eşti, ce reprezinţi şi ţara asta te va trimite acasă, cu siguranţă”.
Cum vorbele-mi sunt meseria, trecem la activitatea mea preferată: analiză pe text. Împărţim declaraţia În trei puncte esenţiale.

  1. „Ai cântat,…”. Asta e cea dintâi dovadă că declaraţia lui Cheloo nu a afectat evoluţia concurentului în emisiune (ain’t that obvious). Nu i-a influenţat punctajul. Deci, calitatea lui de jurat nu e homofobă, întrucât n-a pus la îndoială calităţile vocale ale concurentului, fie el şi gay.
  2. „…eu dispreţuiesc tot ceea ce eşti, ce reprezinţi…”. Cică asta e partea controversată. Cheloo nul-a jignit pe concurent cu nimic. Eu nu vad ceva care să mă facă să mă simt, dacă aş muta subiectul într-o altă categorie. În plus, nu văd pe nimeni lezat. Pe orice parte aş întoarce asta, reiese ceva simplu – omul şi-a dat cu părerea. Pot pune un semn de egalitate între propoziţia asta şi „mie nu îmi place grapefruitul, pentru că e acru” (cultivatori, săriţi!). Dacă mă gândesc mai bine, Văru’ e mai jignit pe net decât oricine ar auzi vorba de mai sus.

E evident că rapperul îşi dă cu părerea despre conceptul de gay. Nu i s-a adresat lui, ci lumii pe care o reprezintă, în calitate de concurent care joacă asul „discriminării”. Dacă tăcea, nu însemna asta ca s-ar fi bazat doar pe vocea lui?

  1. …ţara asta te va trimite acasă, cu siguranţă”.Aşa cum ţara l-a trimis acasă pe Remus Cernea, cu tot cu proiectul lui de lege, aşa se va întâmpla şi aici, probabil. Afirmaţia reflectă realitatea şi se probează. Next?

Daca mă uit mai bine, ce a zis Cheloo e mai diplomat decât felul în care şi-a luat-o după. Asociaţia şi-a găsit momentul să scoată ochii românilor că au reacţionat la nunta gay care avusese loc la Pro Tv. Apoi, evident că l-a făcut pe Cheloo homofob. Din nou, nu văd nimic homofob în ce a zis. Totul e o părere care s-a nimerit să fie pe un anume subiect.

Oameni toleranţipro-gay, gay sau politic corecţi, nu mai săriţi la gâtul oricui că a zis orice pe subiectul vostru drag. Acceptaţi că trăiţi într-o ţară cu oameni ce au păreri diferite. Dacă unora nu le place culoarea tricoului vostru, altora e posibil să nu le placă orientarea sexuală. Asumaţi-vă rolul cu maturitate!

Şi nu îi mai numiţi pe cei din tabăra adversă homofobi! Pentru că, poate, se simt şi ei jigniţi şi vă acuză de discriminare. Şi poate nu se regăsesc într-un cuvânt care nu le defineşte atitudinea. Homofobia implică, prin construcţia cuvântului, frica de gay. Nu îi e nimănui frică de gay. Cum a zis şi Cheloo, poate unii nu sunt de acord cu ideea asta.

Foto: Pixabay