Merită să îi dai o şansă oricărei piese (Smiley)

Smiley este unul dintre artiştii ăia de la care ai aşteptări. Nu să te încânte cu ceva plăcut, ci să îţi dea emoţii d-alea care îi pun piesele pe repeat. Să facă poezie din versuri şi note. Să nu aibă două melodii la fel. Sau, dacă e aşa, atunci să aibă o abordare care dă pe spate. Iar unde-s aşteptări îndeplinite, e şi un interviu Smiley.

L-am prins pentru interviu pe Smiley într-o seară, în clubul lui, atunci când peste 4.500 de oameni au vrut să îl surprindă cu el însuşi. L-au întâmpinat cu măşti cu chipul lui şi i-au strigat de unde vii la ora asta? Apoi, l-au pus să se uite la un concert cu piesele lui, cântate de Liviu Teodorescu, Feli, Guess Who, Sore, Jo, Marius Moga şi alţii. Rezultatul l-a zis chiar el pe scenă.

Îmi doream să văd un concert de-al meu din faţă… Am cântat, am transpirat. Am aflat cum e să vezi piesele tale cântate de alţi oameni mai bine decât le cânţi tu.

A urmat un interviu Smiley de care vă las să vă bucuraţi mai jos.

În fiecare piesă Smiley sunt implicat cu totul

Monica scrie: Cum te-ai implicat în proiectul Confesiune?

Smiley: Eu compun de la 15 ani. Pe unele piese ştiţi că le-am compus eu, pe altele nu. În fiecare piesă Smiley sunt implicat cu totul. Pe unele le compun eu. Pentru altele lucrez împreună cu o echipă sau vin alţii cu idei către mine şi le finalizăm împreună.

Ăsta a fost un an foarte greu şi un concept foarte greu de realizat. S-au implicat foarte mulţi oameni, adică toată echipa creativă a HaHaHa Production, plus cele de management şi promovare, regizori, scenarişti. Confesiune un proiect care a inclus sute de oameni. A fost greu de făcut, dar eu sunt foarte bucuros. E ca după o zi de muncă, iar a doua zi vezi că ce ai plantat creşte.

monica scrie si smiley

Proiectul Confesiune se încheie odată cu clipul cu acelaşi nume?

Da. Proiectul Confesiune 10 ani se încheie în curând. Trebuie să îl încheiem. Urmează alte lucruri.

Vals este piesa ta preferată de pe album. De ce?

Nu ştiu dacă este piesa mea preferată. E greu să îmi aleg una singură. Toate sunt preferatele mele. Vals e o provocare pentru noi toţi: să facem o piesă ce include un vals, să sune a nou şi să fie primită atât de bine.

A fost bine primită şi în concerte, şi pe YouTube. Dar e una dintre piesele mele preferate.

Nu poţi să faci nimic decât în echipă

Ce ai învăţat de la proiectul tău, Confesiune?

Merită să îi dai o şansă oricărei piese pe care o compui.

Cu cât munceşti mai mult, cu atât te perfecţionezi şi înveţi mai multe.

Nu poţi să faci nimic decât în echipă. E foarte importantă echipa.

Dacă oamenii realizează că împreună pot să facă mai multe lucruri, atunci pot să schimbe lumea.

Care au fost cele mai grele şi cele mai frumoase momente din proiectul Confesiune?

Cel mai greu a fost să realizăm toate clipurile, lună de lună.

Cel mai frumos a fost momentul când noi am spus mamă, scoatem 10 clipuri în 10 luni, cât de tare! A fost entuziasmul nebun, iar acum pentru că ne-a ieşit. Momentul începutului şi cel al sfârşitului sunt cele mai fericite.

Un interviu Smiley cu scris şi tehnologie

Ce urmează pentru tine, pe plan muzical?

Mai sunt o grămadă de piese în studio, pe care nu le-am lansat. Urmează foarte multă muzică. În 2018, vom compune muzică şi în română, şi în engleză, şi în spaniolă.

Avem de gând să ne extindem cât mai mult graniţele şi să compunem pentru cât mai mulţi artişti. Vrem să lansăm artişti noi.

eu si smiley

Am observat că eşti deschis la folosirea tehnologiei în promovare.

Da. Oamenii din jurul meu care se ocupă de online au fost întotdeauna la curent cu lucrurile acestea. Eu le-am îmbrăţişat şi le-am folosit cu mare plăcere.

Îmi place să mă folosesc de tehnologie, pentru că realizez că lumea evoluează, iar noi trebuie să evoluăm odată cu ea. Tehnologia trebuie să ne ajute, nu să ne înrobească.

Cum e să compui o piesă?

Scriu tot timpul din experienţa personală. Fiecare piesă e scrisă diferit şi înseamnă un alt proces. Nu am o reţetă după care scriu piese, muzică, versuri. Câteodată, scriu versurile înainte. Alteori, am doar o idee sau o vorbă.

Se întâmplă să am o stare, un instrumental care mă inspiră. Depinde. Eu trăiesc, acumulez şi, la un moment dat, dau experienţele afară.