Aşa îmi spun după ce simt că am dat banii degeaba pe o carte. Autorii ăia sunt oameni care ştiu ce vor de la viaţă. Poate şi faimă, poate şi un potenţial podcast sau vreo continuare dar, în primul rând, banii pă cărţi. Milioane şi miliarde de exemplare de cărţi slabe, în bibliotecile din toată lumea. Cum primul milion atrage şi altele după el, ăla să fie rezolvat.

Am păţit asta în sezonul 2023 – 2024. În apărarea mea, una dintre cele două cărţi era primită – surprinzător, cu titlul de o să facă asta nişte schimbări prin capul tău. Şi a făcut. Dar în direcţia cealaltă.

Pe cealaltă am dat banii. Vă vorbesc imediat despre ele.

Eckhart Tolle – Puterea prezentului

Aia primită. O carte evaluată pe Cărtureşti cu 6,6/10 şi pe eMag cu 4,9/5 şi pe Goodreads cu 4,3/5.

Teoretic, asta e o carte care te învaţă să te bucuri mai mult de prezent, să laşi deopaete regretele trecutului şi grijile pentru viitor. Practic, vorbeşte cu tine de parcă ai fi elevul de clasa a treia care stă cu telefonul pe sub bancă. Simte nevoia să repete idei şi o face atât de mult încât chiar începi să crezi că ai ratat ceva. Poate mai era o pagină între pagini.

Vorbeşte despre cei aleşi, luminaţi şi cum poţi să ajungi şi tu acolo, dacă gândeşti mai puţin. Nu mai gândi deloc, dacă se poate (păcat că femeile n-au capacitatea asta). Şi cred și eu că e nevoie să nu gândeşti ca să ajungi cu cartea asta la final.

Amestecă mindfulness cu religii multe, cu meditaţie, cu chestii care nu au neapărat legătură cu celelalte.

După câteva zeci de pagini, mă simţeam de parcă sunt la un interviu de intrare într-o sectă, o cam dau în bară, aşa că el trebuie să mai închidă ochii când şi când, ca să am şi eu o şansă, cât de mică. Surprinzător, Eckhart Tolle a fost descris de NY Times ca cel mai popular autor spiritual din US, iar Watkins Review l-a numit cea mai influentă persoană spirituală din lume. Am senzaţia că Tolle a reuşit să aducă tot ce e mai absurd din new age la un loc şi să facă din asta un fel de fenomen.

Robert T. Kiyosaki – Tată bogat, tată sărac

Cumpărată. Evaluată de Cărtureşti la 6,8/10, eMag cu 4,87/5 şi Goodreads cu 4,11/5.

Din cartea asta ai şi ce învăţa. Noţiuni și termeni de educaţie financiară şi puţin din cum funcţionează lucrurile. Dar, dacă nu ai de gând să intri pe drumul investiţiilor, nu mai conţine informaţii pe care să nu le poţi găsi altundeva.

Toate sfaturile din cartea asta vin sub umbrela unei poveşti drăguţe despre când era el copil şi l-a învăţat tatăl unui prieten să facă bani şi cum să privească banii, din exemple practice. Fix umbrela asta pare fake, ca şi cum Kiyosaki şi-a amintit din copilărie doar ce a vrut el – cât de neadaptat era ta-su, „tatăl sărac” şi ce geniu era tatăl celuilalt copil, respectiv „tatăl bogat”.

Dacă ne raportăm la realitate, tatăl lui Kiyosaki a murit cu 6 ani înainte să fie cartea gata, aşa că sunt şanse mari să nu fi acumulat vreo supărare că fii-su vorbeşte nepotrivit de el pe tot globul, deşi mintea ascuţită a lu’ fii-su e așa şi datorită educaţiei primite în familie. Pe lângă asta, înainte să acumulăm o lecţie, ar trebui să aruncăm o privire mai atentă asupra cui o predă, un autor care a spus că da, e dator peste un miliard de dolari la bancă, dar nu, nu e vina lui.

Cărţile merită o alegere conştientă

Dacă în primul caz am mers pe mâna cuiva care cred că, altfel, citeşte cărţi bune, pentru cea de-a doua mi-am luat-o. Am dat bani pe o carte care să mă înveţe să fac bani, pe care nu am terminat-o pentru că nu mă învață decât cum a făcut autorul bani şi, la final, mi-am dat seama că viaţa nu e despre făcut bani per se, ci să ajungi să faci bani din pasiunile tale.

Ce nu s-a întâmplat cu cartea cumpărată şi se întâmplă de fel îmi confirmă validitatea regulii. Înainte să iau o carte, o verific pe Goodreads. Dar nu aşa, superficial, pentru că aş fi putut să îmi iau oricum ţeapa achiziţiei făcute degeaba. Mă uit la ce spune lumea şi, mai ales, la ce îi reproşează cărţii. Atunci când supărările se repetă, cam aşa e. Dacă sunt puţine şi au comentarii contradictorii sau diferă, la nivel de gusturi, se vede. Când vezi multe nasoale, e posibil să adaugi şi tu încă una, după ce (sau dacă) duci cartea la final.

Nu sunt o fană a manualelor de dezvoltare personală, aşa că e posibil ca astea să fie şi greşeli de novice în domeniu. Dacă aveţi voi vreuna care chiar v-a schimbat modul de a vedea lucrurile, daţi-mi un semn în comentarii. Discutăm.

Foto: Pixabay.