Atunci când ajungi în minunata şi prea complexa lume a adulţilor, observi imediat că toată ideea asta a Sărbătorilor are un traseu precis, cu misiunea de a bifa cadouri de Crăciun pentru toată lumea, în mod surprinzător şi, preferabil, cât mai ieftin.

Astfel, decembrie înseamnă, în ordine: o listă de persoane – panică pentru bugetul total acordat Sărbătorilor – alocat buget separat – panică pentru fiecare, la nivel de idei – iar panică, deoarece există posibilitatea să nu găseşti ce ai nevoie atunci şi acolo.

Înainte de cadouri: Pregătirile

La români, de multe ori, lista de cadouri de Crăciun include rude şi ceva prieteni apropiaţi, plus persoanele care au potenţial să îţi ofere ceva, doar pentru că vă întâlniţi în perioada aia. Şi, pentru că ne dorim occidentali fără să ştim ce înseamnă, mulţi ne trezim cu câte o persoană în plus pentru care trebuie să fim „Moş Crăciun secret”. Ai înţeles ideea – iar panică.

Pentru mulţi, săptămâna de dinainte de Sărbători înseamnă…ai prins ideea. Presiunea creşte şi odată cu gradul de apropiere cu persoanele în cauză. Rudele au primit cadouri de Crăciun de la tine cam toată viaţa, iar cei „îndepărtaţi” au preferinţe prea vagi, ascunse şi exclusiviste pentru gusturile tale.

Şi, pentru că a oferi cadouri de Crăciun înseamnă bucurie, şi nu frici sau găuri în buget, dar şi pentru că suntem oameni şi e scuzabil să le avem pe cele două, mai jos găseşti câteva idei care să îţi facă viaţa mai uşoară şi să îţi păstreze portofelul greu.

La cadouri de Crăciun totul începe de la ambalaj

O lecţie pe care am învăţat-o în timp e că o jumătate dintr-un dar este compusă din surpriză. Şi, da, se aplică şi în materie de cadouri de Crăciun. Practic, ai de ales între a stârni un zâmbet şi un amalgam compus din râsete, uimire şi, la final, o mulţumire împlinită. Toate acestea pornesc de la trei aspecte simple:

  • Ce: Ambalajul. Cu cât mai plictisitor/diametral opus faţă de produsul din interior, cu atât mai bine. Poţi pune cadoul într-o cutie de aspirator, o enciclopedie despre melci cu paginile tăiate în interior. Chiar şi o pungă de cumpărături. Totul ţine aici de atenţie: punga în sine trebuie să fie mai fadă. Şi să exprime ceva mai puţin dezirabil decât cadoul în sine. Înspre deloc.
  • Unde: Aici apare partea interesantă. Dacă ai cum, pune cadoul undeva unde ştii că persoana în cauză va căuta ceva în curând, însă locul nu are nicio legătură cu ce ai luat. Pentru cazurile în care soarta râde puţin, iar locul în cauză rămâne neatins, există ideea de complici.
  • Cum: Amuzant. Spontan. Şi dacă dai acel cadou în mână, tot gestul trebuie să fie expresiv. Iar dacă alegi să îl amplasezi într-un loc neutru, asigură-te că fix acea persoană îl găseşte, şi nu altcineva şi că ştie de la cine este.

Dar destul cu teoria. Urmează practica.

Idei de conţinut pentru cadouri de Crăciun fabricate ca să încânte

 Ca să facem totul mai uşor, cele de mai jos sunt alese astfel încât să te poţi bucura de cadou, atunci când îl oferi. La fel ca şi persoana care îl primeşte. Şi sunt la reduceri.

cadouri de craciun

  • Un covoraş pentru intrare sau, ca să fie descris exact, un generator de zâmbete pe termen lung, fix înainte de intrarea în casă (55,24 lei).
  • Cutie de lemn pentru o sticlă de vin sau o mostră de îmbinare între un cadou practic şi de moment şi un obiect decorativ ce poate fi păstrat (22,50 lei).
  • Un ceainic atipic de încântător, care are avantajul să bucure doar prin faptul că e pus la vedere (97,89 lei).
  • O carte clasică şi întotdeauna bine primită, pentru care Premiul Nobel este doar o introducere (18,72 lei).
  • Un joc Kendama, acum pe val, însă cu o reputaţie bine stabilită. Acel gen de obiect ce relaxează oricând şi oriunde (151,05 lei).

Foto 1: Pixabay.