Ca în fiecare an, circulă pe internet diverse poze şi argumente pro sau contra formelor pe care le poate lua un brad de Crăciun. Unele susţin o variantă, altele nu. La final, noi ce decorăm? Hai să analizăm tot şi să te scap de grijă.
Crăciunul e superb. Cred sincer asta, mai ales pentru că seara aia de 24 şi ziua aia de 25 decembrie sunt momentele când ai terminat cu planurile şi cumpărăturile de Crăciun şi chiar poţi să te linişteşti şi să te bucuri. Revii la starea naturală. Dar, până atunci, trebuie să treci prin aceleaşi etape. Azi aş vrea să îţi descifrez tot ce nu spune internetul şi să te ajut cu alegerea.
Deci, hai să îţi găsim un brad de Crăciun. Şi, dacă te întreabă cineva de ce ai ales o anumită variantă, să ştii ce să le spui.
Brazi naturali
Pun pariu că sunt două motive mari şi late pentru care oamenii aleg un brad de Crăciun natural. Fie îşi aduc aminte de copilăria aia care mirosea a ace de brad şi sarmale, fie e comod. Orice planuri ţi-ai face, timpul e uneori împotriva ta. Şi atunci ce faci? Fugi la cel mai apropiat loc unde ştii de anul trecut că găseşti brazi şi cumperi rapid unul care îţi arată mai bine. Niciunul dintre motive nu e de condamnat. Ba din contră.
Un brad natural costă undeva la 100-120 lei. Noi am avut anul trecut un brad micuţ, dar bogat din banii ăştia. Prin micuţ a se înţelege că nu a trebuit să îl tăiem ca să încapă în sufragerie.
Dar
Dar ştii că e greu să iei o decizie în 2018 şi, de multe ori, trebuie să o explici. Ce o să zică invitaţii, atunci când văd că ai un pom tăiat? Şi, mai ales, cum să te bucuri de brad, când ai de strâns atâtea ace, atunci când îl scoţi şi mai trebuie să îţi găseşti şi o soluţie pentru momentul când vrei să scapi de el?
Dar umblă poze pe net că un brad natural ar fi cât palma la 3-4 ani. De fapt, are undeva la 25-30 cm, la vârsta aia. Îi ia cam 10 ani unui brad ca să crească suficient încât să se califice la titlul de brad de Crăciun. E trist, dar e şi mai trist să ştii că, dacă nu cumperi tu acei brazi din târg sau piaţă, ei o să sfârşească la groapa de gunoi, pentru că vânzătorii au fost calici şi au tăiat mulţi, fără să lase din preţ.
Dacă eşti cu adevărat şmecher şi ai şi nişte teren, poţi să îţi plantezi tu bradul şi aşa nu te mai judecă nimeni că ai omorât un suflet.
Ce poţi să faci
- Cumpără-l din timp. Weekendul ăsta poate fi ocazia perfectă. Cu cât se apropie Crăciunul, cu atât preţurile cresc. Ţine bradul într-o găleată cu apă şi un loc întunecat, până îl instalezi. Merge şi un balcon, dacă nu bate lumina soareludi direct în el.
- Instalează-l într-un suport special, care îţi permite să ţii bradul constant alimentat cu apă. Eventual, mai pune-i apă, după o săptămână.
- Găseşte o soluţie ca să nu îl laşi în mijlocul drumului, atunci când îl arunci. De obicei, adminsitraţiile blocurilor se mai organizează aici şi afişează locurile de depozitat brazi ciufuliţi şi uscaţi după Crăciun.
Brazi artificiali
E clar de ce ţi-ai dori un brad artificial. Scapi de anualul măturat de ace, te ţine câţiva ani buni şi e disponibil oricând, în casa ta. În cazurile teoretice şi ideale, brazii artificiali nu iau foc şi nu lasă absolut deloc ace. Cei ieftini lasă. Dar măcar nu mai stai să umbli, să alegi şi să te târguieşti cu un vânzător deja sătul de târguit.
Un brad artificial poate să coste între 40 şi 400 de lei. Depinde de ce îţi doreşti. Dar, în general, unul decent găseşti pe la 200 lei.
Dar
Dacă vrei brazi artificiali, trebuie să ştii că sunt făcuţi din plastic PVC. Adică împrăştie toxine în spaţiul unde sunt depozitaţi, în timp. Nu e reciclabil, nici reutilizabil. Îi ia groaznic de multe mii de ani să dispară de pe pământul ăsta. Apropo, mai ţii minte pozele alea urâte cu specii care trăiesc în apă şi mor din cauza plasticului? Există şansa ca asta să fie soarta bradului tău dupa câţiva ani, adica atunci când ori te plictiseşti de el, ori se strică ceva.
În plus, cum alegi modelul? Dacă e verde şi anul viitor ai chef de alb? Dacă ai alb, dar parcă ai vrea verde, ca să semene cu cel natural? În plus, în cazul în care simţi nevoia să îl dai cu un spray care miroase măcar vag a natură, ştii ce urmează? Tu vei respira acel aer cam chimic.
Ce poţi să faci
- Cumpără-l responsabil. Bradul artificial nu se ia pe un an, nici pe doi. Dacă ai unde să îl depozitezi, poţi să te bucuri de el.
- Nu îl arunca. Dacă vrei, totuşi, să nu poluezi, atunci când îl arunci, lasă-l întreg şi bine împachetat la ghenă. Cu siguranţă, cineva nevoiaş ori îl ia acasă, ori îl vinde. Cumva, ajuţi.
- Alege unul de preţ mediu. Cum am mai zis, bradul artificial e o investiţie. Decât să desfaci acasă un model ieftin, care nu îţi place, mai bine realizează că e normal ca produsul ăla să coste cât doi brazi naturali sau mai mult.
Brazi în ghiveci
Pare că brazii în ghiveci sunt soluţiile perfecte, atunci când nu ştii ce să cumperi. Iei un produs, scapi de cheltuiala suportului (dacă nu îl ai deja), arunci câte un pahar de apă sub el, atunci când îţi aduci aminte şi cam aia e. Am avut brad de Crăciun în ghiveci şi îl susţin. Dacă nu îţi place cum se vede baza lui, o poţi acoperi oricând cu decoraţiuni sau dulciuri.
Un brad în ghiveci costă în jur de 250 lei, dacă vrei o înălţime de peste 1 metru. Da, poate că pare mai mult. Dar acel brad are şanse să trăiască după ce tu te bucuri de el.
Dar
Acel brăduţ trebuie îngrijit. Degeaba îl duci înapoi uscat şi lăsat, pentru că au uitat să îi pui apă. Ei îl replantează, dar el are nevoie de viaţă în el. Aşa că ori ţii minte şi îţi faci un ritual din pus apă în ghiveci (teoretic, îţi spun cei de la magazin câtă apă), ori cauţi pe net.
Un brad de Crăciun în ghiveci nu va fi niciodată până în tavan, decât dacă cotizezi poate peste 350 lei. Găseşti versiuni mici şi medii sau suficient de înalte. Dar nu ca în poveşti. Şi e normal. Cu cât e mai înalt bradul, cu atât e mai mare şi ghiveciul.
Ce poţi să faci
- Trebuie să ai grijă de brăduţul ăla. Practic, îl împrumuţi pentru câteva săptămâni. Udă-l şi pune-l într-un loc care să nu fie chiar lângă calorifer. Adică fă ce ai face şi cu un brad natural, pe care nu îl vei lăsat şi trist.
- Rezolvă două drumuri cu maşina. Unul, ca să îl iei şi celălalt, ca să îl duci înapoi. Unele magazine îţi primesc bradul după Bobotează, aşa că poţi să ai conştiinţa relativ împăcată.
- Nu tăia crengi din el. De ce ai face asta, oricum? Niciun brad nu e perfect, iar asta le dă farmecul. Învârte-l, fă o strategie şi decorează.
Altceva decât un brad clasic?
Ce alegeri ai dacă toate variantele de mai sus parcă sunt de tine, dar parcă anul ăsta ai vrea să nu? Iată ce poţi să mai alegi.
- Crengi de brad: Sigur le ştii din copilărie. Le mai vezi, poate, pe perdelele tradiţionale ale bunicilor. Industria a mai evoluat de atunci şi poţi să găseşti nişte coroniţe chiar drăguţe. Aşa ai parte şi de miros şi parcă nu omori doar tu un brad, mai sunt vreo 10 care se bucură de el.
- Brazi din hârtie: Hârtia este un material atât de versatil, încât poţi să faci aproape orice din ea. Dai un ban, dar arată spectaculos. În plus, îl poţi păstra pentru anul viitor. Deşi cere un spaţiu generos, e posibil.
- Orice alte decoraţiuni: Aici totul ţine de imaginaţie. De la clasicul ficus în ghiveci, la piese de mobilier, sticle decorate, lumânări parfumate, chestii tricotate, copaci electrici, dopuri de sticle de vin. Găseşti pe net orice ţi-ai dori. Aici trebuie doar să ştii ce vrei.
Era totul mai simplu
Era. Înainte să se taie păduri pentru firme străine şi să vezi peisaje triste, atunci când te plimbi prin ţară. Înainte să uităm de noi, pentru că ne place prea mult să consumăm pentru noi. Dar asta nu trebuie să ne întristeze, ci doar să ne îndrume către decizia bună.
Noi ne gândim la acel brad de Crăciun în ghiveci pentru acest an. Căutăm magazine care să le replanteze după, ca să nu îl abandonăm noi pe un teren public şi să ne trezim că a dispărut. E o opţiune.
Tu alege ce îţi doreşti, dar fă-o în cunoştinţă de cauză şi asumă-ţi asta. O să merite, ai să vezi. Ţii minte de momentele alea din seara de ajun, atunci când s-a liniştit totul şi se audă un colind pe fundal? Merită.
PS: Bradul se face pe 24 decembrie şi se desface pe 7 ianuarie. Nu forţa timpul, ca să te bucuri de Christmas spirit. Aşteptarea o să te răsplătească.
Şi, acum că e bine, să ne înveselim şi un cântecel vesel să cântăm, până nu cântă alţii la uşa noastră.
Şi să nu uităm ce înseamnă Crăciunul, de fapt.
Foto: Pixabay.